Vakantiedagen: Hoe zit dat nou? - Jan de Belastingman blijft thuis.
Pfoe… dat was even balen. Eigenlijk zou ik precies nu vertrekken voor mijn rondreis langs Bermuda, Jersey en de Kaaimaneilanden. Maar helaas ‘miss Rona’ stond het niet toe en als zij het zegt kan ik mij maar beter keurig aan de regels houden. Geen verre vakanties dus dit jaar, ik blijf gewoon thuis! Nadeel is wel dat ik nog een heleboel vakantiedagen heb… ik werk gemiddeld 7 dagen in de week 24 uur per dag, dus dat loopt aardig op. Maar wat kan ik nou het beste doen met mijn vakantiedagen? Gewoon een paar vrije dagen nemen, uitbetalen of mag ik ze meenemen naar volgend jaar? En nog belangrijker wat zijn de gevolgen voor de belasting? Vragen vragen vragen… de antwoorden lees je hier!!
Wat zijn wettelijke vakantiedagen?
Allereerst is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. De overheid wil dat een werknemer ieder jaar een verplicht aantal dagen vrij neemt. Zij hebben daarom de wettelijke vakantiedagen bedacht, daarin is bepaald dat je recht hebt op 4 keer het aantal uur dat je per week werkt. Ben jij 25 uur per week aan het zwoegen dan heb je ieder jaar recht op 100 uur vakantie. Geeft jou toch de mogelijkheid om ieder jaar 4 weken lang betaald te shinen op de Copacabana, of ergens anders natuurlijk... Mocht het jou niet lukken om deze vakantiedagen op te maken dan hou je er dus een aantal over. Het is niet mogelijk om deze uit te betalen en dus moet je ze binnen 6 maanden na het einde van het jaar gebruiken. Lukt dat niet? Zonde! Want ze verdwijnen dan gewoon als sneeuw voor zon. Vakantiedagen 2020 moet je dus voor juli 2021 hebben gebruikt. Uitzonderingen op de 6 maanden regel zijn er wel, als je bijvoorbeeld niet instaat wordt gesteld door je werkgever om de vakantiedagen op te nemen. Ook kan je schriftelijk onderling met je werkgever andere voorwaarde stellen. Overigens is het zo dat de nationale feestdagen niet onder de wettelijke vakantiedagen vallen. Wettelijk gezien hoef je dus geen vrij te krijgen voor de 11 officiële feestdagen die Nederland kent. Vaak is dit echter wel in je CAO geregeld en krijg je gewoon betaald verlof. Tot slot is er wel één manier om je wettelijke vakantiedagen uit te betalen, namelijk bij ontslag.
“Werknemers in Koeweit hebben recht op de meeste dagen betaald verlof in de wereld, 43 dagen maar liefst!”
Hoe zit het met bovenwettelijke vakantiedagen?
Naast wettelijke vakantiedagen zijn er ook bovenwettelijke vakantiedagen. Deze vakantiedagen staan niet, zoals de naam misschien doet vermoeden, boven de wet want niks staat boven de wet (behalve verdragen natuurlijk). Dit zijn vakantiedagen die de werkgever niet verplicht moet geven maar dat wel doet. Voor de precieze regels die voor jou gelden moet je even kijken in je CAO of je contract. Gemiddeld hebben Nederlanders 25,6 dagen vakantie, dit is dus het totaal van wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Bij het voorbeeld hiervoor, waarbij je 25 uur in de week werkt, heb je recht op 20 wettelijke vakantiedagen en krijg je er 5,6 bovenwettelijke vakantiedagen bovenop. Voor de bovenwettelijke vakantiedagen geldt dat je ze binnen 5 jaar moet hebben gebruikt anders vervallen ze. Het grote verschil met de wettelijke vakantiedagen is echter dat je bovenwettelijke vakantiedagen wel kan laten uitbetalen. Let op! Je werkgever is niet verplicht om dit uit te betalen, het is mogelijk dat je contract van deze regeling afwijkt. Bespreek je keuze dus altijd goed met je werkgever en kijk in je contract!
“Werknemers in de Verenigde Staten hebben de minste wettelijke vrije dagen, namelijk 0! Dit moet onderling tussen de werkgever en werknemer worden geregeld en komt vaak neer op 15 dagen.”
Vakantiedagen uitbetalen – gevolgen voor de belasting.
Mocht je na goed overleg toch besloten hebben om je vakantiedagen uit te betalen dan heeft dat gevolgen voor de belastingen. Er geldt voor eenmalige uitkering zoals vakantiedagen, bonussen, overwerkuren, dertiende maand en vakantiegeld een bijzonder tarief. Veel mensen denken dat je hierdoor meer belasting betaald over je eenmalige uitkering, maar niets is minder waar! Het klopt inderdaad dat er in eerste instantie een hoger percentage wordt ingehouden op je uitkering dan je misschien gewend bent. De werkgever hanteert namelijk voor de zekerheid het hoogst mogelijke tarief omdat je anders later misschien nog meer belasting moet betalen. Belangrijk is om te beseffen dat dit tarief bij de aangifte inkomstenbelasting weer wordt rechtgetrokken naar het rechtmatige tarief.
Dus, als antwoord op de vraag: "vakantiedagen: hoe zit dat nou?" Voor de wettelijke vakantiedagen geldt: opmaken binnen 6 maanden na het einde van het jaar. Voor de bovenwettelijke vakantiedagen zou ik twee dingen willen zeggen: mocht jij dat extra centje goed kunnen gebruiken: "Kaching", uitbetalen. Je betaalt niet meer belasting dan over je normale inkomen. Ben jij meer van het motto: “Spaar geen centen, maar momenten.” Ook goed! Je hebt 5 jaar de tijd om deze vakantiedagen te besteden aan die mooie momenten.