Belastingaangifte

Heb jij ieder jaar weer moeite met de belastingaangifte en twijfel je altijd of je geld laat liggen? Begrijpelijk! Belastingen zijn nu eenmaal niet het makkelijkste. Toch kunnen een aantal aanpassingen in je aangifte voor grote veranderingen zorgen. Misschien betaal jij wel ieder jaar te veel belasting en kan je veel geld besparen. Of misschien betaal je ieder jaar wel te weinig belasting en loop je groot risico op een boete. Of ben jij die persoon die zich eigenlijk voor niets zorgen maakt omdat jouw aangifte altijd keurig en correct is. In al deze drie gevallen helpt Jan de Belastingman om te zorgen dat jij met een gerust hart je aangifte kan invullen en geen geld laat liggen.

Belastingaangifte 2022

In 2023 is het mogelijk om de belastingaangfite te doen over 2022. Je kunt momenteel alleen een voorlopige aanslag 2022 aanvragen of wijzigen. 

Belastingaangifte 2021

De belastingaangifte 2021 doe je op Mijn Belastingdienst. Nadat je bent ingelogd met je DigiD kom je op jouw persoonlijke pagina en kun je de aangifte inkomsten belasting voor 2021 invullen. 

Belastingaangifte 2020

De aangifte inkomstenbelasting 2020 moet voor 8 mei 2021 binnen zijn. Je kunt direct aangifte doen op Mijn Belastingdienst of met de app Aangifte 2020. Hiervoor dien je in te loggen op Mijn Belastingdienst.

Belastingaangifte 2019

Heb je geen bericht gehad van de belastingdienst en wil je de belastingaangifte van 2019 doen? Dan kun je nog steeds belastingaangifte doen. Je kunt tot 5 jaar terug belastingaangifte doen voor de inkomstenbelasting. 

Tot hoeveel jaar terug kun je belastingaangifte doen? 

In de onderstaande tabel zie je wanneer de belastingaangifte uiterlijk bij de belastingdienst binnen moet zijn. 

Belastingaangifte Jaar | Wanneer moet de aangifte uiterlijk binnen zijn bij de belastingdienst
2020 | 31 december 2025
2019 | 31 december 2024
2018 | 31 december 2023
2017 | 31 december 2022
2016 | 31 december 2021

Belastinguitstel vragen

Vraag je belastinguitstel aan vóór 1 mei 2021. Je krijgt dan uitstel tot 1 september 2021. De Belastingdienst stuurt binnen 3 weken een brief met de bevestiging.

Buitenlands belastingplichtigen moeten vóór 1 juli 2021 uitstel aanvragen. Zij krijgen uitstel tot 1 november 2021.

Wat is inkomstenbelasting aangifte?

Een inkomstenbelastingaangifte is in Nederland een verklaring van de belastingplichtige waarmee de belastingdienst de verschuldigde belasting kan vaststellen. 

Waar doe ik belastingaangifte?

Belastingaangifte kun je online doen nadat je bent ingelogd op Mijn Belastingdienst. Log in met je DigiD op Mijn Belastingdienst en vervolgens kom je in Mijn Belastingdienstomgeving. 

Online aangifte doe je in 4 stappen

Stap 1: Voorbereiden van de belastingaangifte

Zorg dat je de belastingaangifte goed voorbereid. Pak de juiste gegevens en documenten erbij zoals je DigiD, bankrekeningnummer, jaaropgaves en de WOZ-waarde van je woning


Stap 2: De belastingaangifte openen

Log in op Mijn Belastingdienst. Log hierna in met je DigiD en vervolgens kom je in de Mijn Belastingdienst omgeving.


Stap 3: Controleren van de belastingaangifte

Het is heel belangrijk dat je de gegevens van belastingaangifte controleert. De Belastingdienst vult namelijk de gegevens vooraf in en soms ontbreekt of klopt er iets niet. Wanneer de vooraf ingevulde gegevens niet juist zijn zorg dan dat je deze aanpast naar de juiste gegevens. 


Stap 4: Ondertekenen van de belastingaangifte

Als alle stappen zijn doorlopen van de online aangifte dan kun je de belastingaangifte ondertekenen. Vergeet niet nog extra te controleren op de gegevens die je hebt ingevuld. Onderteken de belastingaangifte met je DigiD en klik op verzenden. 

Welke datum moet ik belastingaangifte doen?

De belastingaangifte over 2020 moet je vóór 8 mei 2021 verzenden naar de Belastingdienst. Lukt deze belastingaangifte deadline niet? Dan kun je uitstel aanvragen tot 1 september 2021. Het aanvragen van belastinguitstel kun je voor 8 mei aanvragen. 

Belastingaangifte te laat ingediend

Als je de belastingaangifte te laat indiend krijg je een herrinnering vanuit de Belastingdienst. De belastingdienst vraagt dan of je opnieuw aangifte kunt doen. Lukt het niet om binnen de termijn aangifte te doen? Dan krijg je een aanmaning. 

Kan ik mijn belastingaangifte inzien?

Het is mogelijk om je belastingaangifte in te zien. De belastingaangifte kun je downloaden vanuit Mijn Belastingdienst. Ga naar Mijn Belastindienst en log in met je DigiD. Op de welkomstpagina klik je op correspondentie. Hier staat een overzicht met alle belastingaangiftes. 

Belastingaangifte berekenen.

Wil je een belastingaangifte berekenen? Via de Belastingdienst kun je gemakkelijk een proefberekening inkomensheffing 2020 berekenen. 

Belastingaangifte laten doen

Belastingaangifte kun je laten doen door iemand te machtigen of gemachtigd te worden. Er zijn verschillende organisaties die hulp bieden bij het doen van belastingaangifte, oa:

  • Maatschappelijke organisaties
  • Belastingadviseurs
  • De Belastingdienst
  • Jan de Belastingman

Hulp bij belastingaangifte

Je kunt natuurlijk zelf belastingaangifte doen, maar hulp bij belastingaangifte is een goede keuze. Vaak blijkt dat de aangifte moeilijker is dan het lijkt en soms kloppen vooraf ingevulde gegevens niet. 

Hoe kan Jan de Belastingman jouw aangifte verzorgen?

Door de chat te starten (deze vind je hier) helpt Jan de Belastingman je gratis met al je belastingvragen en checkt hij of je aanspraak maakt op een aftrekpost. Daarnaast is het ook mogelijk om je aangifte te laten indienen door Jan de Belastingman. Voor slechts 30 euro ben jij van al je zorgen af en laat je geen geld liggen (aanvragen kan hier).

Waarom kiezen mensen voor Jan de Belastingman om de belastingaangifte te verzorgen?

Jan de Belastingman is de belastingexpert en op de hoogte van alle ins-en outs omtrent belastingaangifte. Daarnaast is Jan de Belastingman betrouwbaar en altijd beschikbaar! Start nu je gesprek met Jan de Belastingman en zie direct of jij ook geld laat liggen bij de belastingaangifte!


Direct contact.

Jan de Belastingman, DE fiscale expert op het gebied van inkomstenbelasting

"