Geld N besparen als student? Lynn Bijlsma geeft 5 tips!

Geld besparen als student? Lynn Bijlsma geeft 5 tips!

Wist je dat je als student veel belastingvoordelen geniet? Jan de Belastingman helpt jou met handige tips om te voorkomen dat je onnodig geld laat liggen. 

Belastingvoordelen voor studenten

Ben je student en zit je soms een beetje krap bij kas? Eet je voor de vijfde keer vieze pasta pesto omdat je aan het wachten bent op ome DUO? Hoor jij weleens iets over toeslagen en besparingen maar heb jij totaal geen zin om het op te zoeken? Jan de Belastingman helpt je! In dit artikel legt Jan de Belastingman uit hoe jij kunt profiteren van één van de vele belastingvoordelen die de overheid voor studenten heeft. Check deze vijf tips en ga slim met je geld en je belastingaangifte om.

Belastingtip 1: Zorgtoeslag aanvragen en zorgkostenaftrek

Wist jij dat je elke maand een zorgtoeslag van de belastingdienst kunt ontvangen om zo de kosten van je zorgverzekering te dekken? Zorgverzekeringen zijn namelijk erg prijzig en daarnaast ook verplicht. De belastingdienst berekent elk jaar de hoogte van je zorgtoeslag door onder andere te kijken naar je inkomen en je vermogen. Erg handig dus als je niet (veel) kunt werken omdat je fulltime aan de studie zit. Zorg er wel voor dat je je zorgtoeslag voor 2021 op de juiste manier aanvraagt. Benieuwd hoe dit precies zit? Jan de Belastingman helpt je graag via de chat!

Daarnaast kun je niet alleen als student genieten van een vergoeding maar zijn je zorgkosten ook nog aftrekbaar. Het gaat hier om  specifieke zorgkosten die je mag aftrekken tijdens het indienen van je belastingaangifte. Denk hierbij aan medicijnkosten, tandarstkosten of een behandeling van een fysiotherapeut. Uiteraard zijn er wel bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo kun je alleen zorgkosten aftrekken die niet onder je eigen risico vallen én die niet vergoed worden door je zorgverzekeraar. Deze voorwaarden gelden ook voor zorgkosten die je in het buitenland maakt. Hiermee kun je dus flink besparen tijdens de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting!

Belastingtip 2: Huurtoeslag aanvragen

Dit is een bekende tip. Als student kun je genieten van een huurtoeslag. Dit kan ervoor zorgen dat je huur met honderden euro’s minder wordt. Denk jij nu: “Ik woon in Amsterdam en mijn huur is wel heel erg hoog voor een erg kleine kamer, en ik kan zeker wel een tegemoetkoming gebruiken”. Let wel op, het kan niet zomaar! Er zijn verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen om dit te ontvangen. Zo moet je bijvoorbeeld beschikken over een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken met aanrecht, en een eigen toilet met waterspoeling. Het gaat om een zogenaamde zelfstandige woning. Je hebt een zelfstandige woning wanneer je bijvoorbeeld een gedeelde etage of onvrije etage huurt of als je een gedeelte huurt van een gesplitste woning. En nu komt het extra voordeel voor studenten, want je kunt ook in aanmerking komen voor huurtoeslag als je in een studentcomplex woont en slechts een kamertje huurt. Heel chill dus! Veel regels en veel uitzonderingen, maar denk jij dat je in aanmerking komt voor een huurtoeslag in 2021? Check het door één minuutje met Jan de Belastingman te praten!

Belastingtip 3: aftrek van je studiekosten en reiskosten

Werk jij je helemaal een slag in de rondte en moet je jouw zuur verdiende geld meteen weer uitgeven aan de nieuwste editie van de Pitlo of Operations Mangement? Dan heeft Jan de Belastingman een goede tip voor jou als werkende student. Je kunt namelijk je studiekosten aftrekken van de belasting tijdens de jaarlijkse belastingaangifte. Belangrijk daarbij is dat je geen recht (meer) hebt op een studiefinanciering. Daarnaast gaat het hier echt om een studie of opleiding die je moet volgen voor je (toekomstige) beroep.

Tot slot mag je alleen de noodzakelijke kosten aftrekken zoals collegegeld en leermiddelen waar je niet zonder kan (boeken of bepaalde software). Je mag tot 15.000 euro per jaar aftrekken van je belasting. Ben je jonger dan 30, dan geldt er geen maximum. Dit kan om erg veel geld gaan! Superhandig als jij je welverdiende loon ook eens wilt uitgeven aan een lekkere lunch, naast al die dure studieboeken.

Zijn niet alleen de kosten van je studieboeken erg hoog maar moet je ook nog vet ver reizen naar je werk? Heb je geen auto en doe je dit allemaal met het openbaar vervoer? Dan kun jij mogelijk ook je reiskosten aftrekkentijdens de jaarlijkse belastingaangifte. Er zijn hier wel een paar voorwaarden aan verbonden: zo moet je verder dan tien kilometer reizen naar je werk en dit doe je één dag of meerdere dagen per week. Daarnaast heb je een openbaarvervoerverklaring en een reisverklaring van je werkgever nodig. Dit zal het reizen naar je werk een stuk leuker maken, als je weet dat je dit tijdens je belastingaangifte kan aftrekken!

Wil je hier meer over weten of heb je extra hulp nodig van een expert? Jan de Belastingman staat voor je klaar en helpt je graag met al je belastingvragen. Start het gesprek!

Belastingtip 4: kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Wist je dat mensen met een laag inkomen kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen kunnen aanvragen? Wie had gedacht dat je zo veel belasting moet betalen voor water? Je kunt de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen aanvragen in de gemeente waar je woont. Welke belastingen en de voorwaarden voor kwijtschelding verschillen  per gemeente. Zo kun je kwijtschelding aanvragen voor onder andere waterschapsbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing en andere gemeentelijke belastingen. Een gedeeltelijke kwijtschelding kan je een hoop geld schelen per maand, wat kan oplopen tot wel honderden euro’s. Vaak verdien je als student weinig waardoor je sneller in aanmerking komt voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je inkomensgegevens en gegevens van je rekeningen naar de gemeente te sturen. Het verwerken van deze gegevens door de gemeente duurt vaak niet lang, je hebt dus snel zekerheid! Denk je nu “shit had ik dit maar eerder geweten, ik heb nu alles al betaald” geen zorgen je kunt je alsnog aanmelden voor de kwijtschelding, ook als je dit al hebt betaald! Een dikke bespaartip dus!

Belastingtip 5: Loonheffingen voor studenten

De laatste tip is het besparen door gewoon aangifte te doen. Sommige mensen krijgen geen uitnodiging om aangifte te doen terwijl zij wel degelijk geld kunnen terugkrijgen. Bijvoorbeeld studenten met een bijbaantje. Tijdens je bijbaantje betaalt je werkgever over je salaris vaak loonheffing Dit kan gezien worden als een soort vooruitbetaling op je aangifte inkomstenbelasting, de loonheffing wordt namelijk verrekend met het uiteindelijke bedrag wat je aan belastingen moet betalen en komt daardoor vaak op nul en je niks hoeft te betalen omdat je dat in de loop van het jaar al hebt gedaan. Het probleem is dat deze loonheffing ervan uitgaat dat je het hele jaar werkzaam bent, terwijl je het feitelijk maar een paar maanden doet. Je kan dus je verkeerd berekende loonheffing terugvragen door gewoon aangifte te doen!  Jan de Belastingman helpt je graag bij dit proces, dus start het gesprek!

Bespaar dus veel geld met deze handige tips van Jan de Belastingman!

Ben je helemaal enthousiast geworden en denk je ik moet dit allemaal gaan checken! Zorg ervoor dat je dit wel op de juiste manier doet en met de hulp van Jan de Belastingman. Het kwam al vaker naar voren in dit artikel dat je dus ook veel geld kunt besparen door op de juiste manier belastingaangifte te doen. Jan de Belastingman voorkomt dat mensen onnodig geld laten liggen bij hun belastingaangifte. Daarnaast kan Jan de Belastingman je onzekerheid die je kunt ervaren bij het indienen van je belastingaangifte erg makkelijk wegnemen door zijn snelle en duidelijke uitleg. Bespaar geld en volg deze tips! Voor studenten zijn alle centen welkom en zo hoef je je minder zorgen te maken over geld- en belastingzaken en kun jij je meer focussen op je studie. Win-win dus!

Naar alle berichten