Je denkt er niet veel over na, maar belasting heffen bestaat al heel lang.
Belastingen, belastingen wie kent het niet? Op een dagelijkse basis krijgt iedereen er wel mee te maken. Tijdens het boodschappen doen, wanneer je een biertje drinkt op het terras en wanneer je nog snel een cadeautje moet kopen voor je liefje, omdat je was vergeten dat jullie alweer vijf jaar samen waren. Je denkt er dan niet persé over na dat je dan belasting betaalt aan de staat, maar toch gebeurt het. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar wist je dat er wel hele gekke manieren zijn bedacht door de staat om belasting te heffen? Jan de Belastingman zocht het voor je uit en heeft een top 7 gemaakt. Na het lezen van de nummer 2 denk je de volgende keer toch wel even twee keer na, wanneer je jouw cadeautje weer bent vergeten voor je vriendin…
#1 Geld stinkt wél door urinebelasting!
Ten eerste heb je vast nog niet gehoord van urinebelasting. Je kan het je haast niet voorstellen, maar vroeger was urine meer waard. Hoe kon dit? Urine werd gebruikt als ontsmettingsmiddel voor wol en was erg gewild in de textielindustrie. Zoals je misschien al wist, was de textielindustrie heel erg aanwezig in Tilburg. Arbeiders die werkten in de textielfabrieken in Tilburg namen urine van huis mee en kregen daar extra geld voor. Ze probeerden zo veel mogelijk urine op te vangen van hun hele gezin, omdat ze daarvoor werden beloond. Maar wanneer je urine wilde aanschaffen, moest je hierover belasting betalen. Je zou het bijna niet geloven, maar urine was dus geld waard. De uitspraak: “geld stinkt niet” komt hier dan ook vandaan. Leuk weetje hé!
#2 Gelukkig bestaat het nu niet meer, die vrijgezellenbelasting
Door deze belasting zal je niet zo gauw jouw cadeautje vergeten voor je vriendin. In de tijd dat Caesar leefde, bestond er namelijk vrijgezellenbelasting. Dit hield in dat je belasting moest betalen als je geen partner had. Caesar voerde dit in zodat de bevolking zou groeien, hij verwachtte dat mensen door de belasting sneller op zoek zouden gaan naar een man of vrouw. Stel je eens voor dit zou nu nog van kracht zijn, dan downloadde heel Nederland snel Tinder…
#3 Een pact met de duivel sluiten door zeepbelasting
In Groot-Brittannië werd rond de 17e eeuw badderen anders gezien dan nu. Toen vonden strenggelovigen het namelijk een vrijetijdsbesteding van de duivel. Dus na een stressvolle dag liet je niet zo gauw een bad vol lopen. De gelovigen wilden natuurlijk niet dat burgers een pact met de duivel sloten en hieven daarom belasting op zeep. Maar er zat ook een financiële reden achter, het rijk kreeg hierdoor namelijk meer geld van de burgers.
#4 Nooit meer daglicht door de ramenbelasting
De naam Napoleon komt je vast bekend voor door de snoepjes of zijn lengte. Maar wist je dat hij belasting invoerde op het aantal ramen en deuren die de burgers hadden? Nee? Nou nu dus wel. Hij had een bepaalde hoeveelheid belasting nodig en dit bedrag werd verdeeld over het aantal ramen en deuren die in zijn rijk waren. Mensen hadden een slimme oplossing hiervoor, ze gingen namelijk hun ramen dichtmetselen. Helaas kon je dan niet meer gluren bij de buren. Doordat er veel ophef over was, werd de belasting ook maar afgeschaft.
#5 Belasting op haarpoeder
Terwijl jij elke dag uren bezig bent voor de spiegel met het stijlen van je haar, droegen mensen tijdens de pruikentijd vaak een grote pruik om mooi voor de dag te komen. Door het dragen van een pruik kreeg je veel status, dus veel adel droeg het dan ook. Maar net zoals haarlak jouw haar beter laat zitten, moest men toen hun pruiken iedere dag poederen. De adel moest over dit poeder belasting betalen, dus dat was een duur grapje met dagelijks gebruik.
#6 Dagbladgeld niet gewenst
Ook vroeger wilde men op de hoogte zijn van alle roddels over bekende Nederlanders. De dagbladen, waar alle weetjes in stonden, waren alleen niet gratis. De dagbladen waren voorzien van een dagbladzegel, waardoor de krant veel duurder was. De regel destijds was: hoe groter de krant, hoe meer je moest betalen. Men was het hier natuurlijk niet mee eens en verzonnen de zogenaamde “mini-krantjes.”
#7 Tuintegelbelasting de nieuwe belasting?
Ook nu worden er nog nieuwe soorten belasting bedacht. Men denkt er namelijk over na om belasting te heffen over het aanleggen van tuintegels in de tuin. Waarom zouden ze dit doen? Nou, er valt steeds meer regen, en dat water kan minder snel in de grond door de aanleg van tuintegels. Daardoor staan straten steeds vaker blank en kunnen de riolen dit niet goed meer aan. Denk dus even twee keer na als jij een tuintje aan gaat leggen. En heb jij groene vingers? Dan zal deze belasting jou als muziek in de oren klinken.
Meer over Belasting? Ga naar Jan de Belastingman!
Zo zie je maar, het kan ook leuk zijn om over belastingen te lezen. Vond jij dit grappig om te weten en wil je meer te weten komen over belastingen? Bekijk één van onze andere blogs of start een persoonlijk gesprek met onze fiscale chatbot: Jan de Belastingman. Hij staat 24/7 klaar om al jouw vragen over belastingen te beantwoorden. Waar wacht je nog op!!