Toeslagen NL

Toeslagen vormen een aanvulling op jouw inkomen. Er bestaan verschillende soorten toeslagen, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget.

Jan de Belastingman helpt jou graag verder met al jouw vragen over toeslagen. Er zijn verschillende soorten toeslagen, waar jij misschien wel recht op hebt. Als jij veel kosten kwijt bent aan je kind, de huur of de zorgverzekering, dan zijn toeslagen hier de financiële tegemoetkomingen voor. 

Hoe kun je een toeslag ontvangen?

Om een toeslag te ontvangen, moet je naar Mijn toeslagen van de belastingdienst en jouw toeslag aanvragen. Op de toeslagenwebsite van de belastingdienst is er een mogelijkheid om je toeslagen te wijzigen en om je toeslagen stop te zetten. Jan de Belastingman helpt jou ook graag verder en helpt jou door de stappen van toeslagen aanvragen en toeslagen stopzetten. Maar welke toeslagen zijn er en wanneer heb jij recht op toeslag? Jan de Belastingman heeft alle toeslagen op een rijtje gezet.

Wanneer worden toeslagen uitbetaald?

De uitbetaling van de toeslagen zijn meestal rond de 20e van de maand. Maar de betaaldata van de toeslagen kunnen hier een paar dagen van afwijken. Dit kan om aardig wat geld gaan, dus het is zonde om dit te laten liggen! 

Toeslagen berekenen? Maak een proefberekening.

Wil je weten hoeveel toeslagen je kunt krijgen? Maak een toeslagen berekening op de website van de belastingdienst. Vul de rekenhulp in en maak een proefbereking toeslagen. 

Hoe kun je toeslagen stopzetten?

Het op tijd stopzetten van een toeslag is heel belangrijk. Een toeslag kun je stopzetten door dit in Mijn toeslagen aan te geven. Kies voor 'Wijziging doorgeven' en daarna voor 'Toeslag stoppen' en geef aan welke toeslag je wil stopzetten. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met Jan de Belastingman of bel de BelastingTelefoon om de toeslag te laten stopzetten.

Zorgtoeslag 

Hoe werkt zorgtoeslag?

Één van de toeslagen is zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming zodat iedereen zijn zorgverzekering kan betalen. Dit betekent dat sommige Nederlanders maandelijks geld ontvangen vanuit de Belastingdienst die zij kunnen gebruiken om hun zorgverzekering te betalen.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Zorgtoeslag krijg je vanaf je 18e verjaardag maandelijks als je een laag inkomen hebt, zodat je jouw zorgverzekering kan betalen. Voor je 18e ben je namelijk nog gratis meeverzekerd met je ouders, en hoef je niks te betalen. Jouw inkomen mag in 2021 alléén niet hoger zijn dan 31.138 euro en samen mag dit niet meer zijn dan 39.979 euro. De hoeveelheid toeslag die jij ontvangt verschilt per persoon en wordt berekend bij het aanvragen van zorgtoeslag. Wel is het belangrijk dat je een Nederlandse zorgverzekering hebt en ook dat jouw eigen vermogen niet te hoog is.

Wanneer krijg je zorgtoeslag?

De uitbetaling van zorgtoeslag is altijd rond de 20e van de maand. Het geld dat je hierbij ontvangt kan erg helpen met het betalen van je rekeningen. Je kan zorgtoeslag aanvragen als je 18 bent geworden via Mijn Toeslagen. Maar let op, je moet de zorgtoeslag ook zelf stopzetten! Vaak vergeten Nederlanders dat zij dit moeten doen, en moeten zij de zorgtoeslag terugbetalen. Dus let hier goed op.

Jan de Belastingman helpt jou verder met het aanvragen van Zorgtoeslag!

Klinkt dit allemaal heel ingewikkeld? Jan de Belastingman kan jou ook helpen met het aanvragen van zorgtoeslag en door te praten met de live bot van Jan de Belastingman kom je al snel achter alle ins en outs over zorgtoeslag.

Huurtoeslag

Hoe werkt huurtoeslag?

Een andere toeslag waar sinds 2020 meer mensen recht op hebben, is huurtoeslag. Huurtoeslag houdt in dat jij een bijdrage ontvangt om jouw huurkosten te betalen. Dit bedrag is per persoon verschillend en ligt onder andere aan jouw inkomen. In 2021 is de maximale huur waarbij jij huurtoeslag kan ontvangen 752,33 euro. Het aanvragen van huurtoeslag gaat via Mijn toeslagen.

Wanneer heb je recht op huurtoeslag?

Of je huurtoeslag krijgt ligt aan jouw inkomen en de huur die jij moet betalen, er is dus een inkomensgrens voor huurtoeslag. In sommige gevallen heb je recht op huurtoeslag. Maar wat zijn de voorwaarden om huurtoeslag te ontvangen? De belastingdienst heeft een aantal voorwaarden voordat jij jouw huurtoeslag aan kan vragen. Het huis dat je huurt moet niet te duur zijn, maar ook niet te goedkoop. Ook moet het inkomen en het vermogen van jou en jouw medebewoners niet te hoog zijn. Als je een laag inkomen hebt, krijg je een hogere huurtoeslag dan wanneer je een hoger inkomen hebt. Tenslotte moet er sprake zijn van een zelfstandige woonruimte waarin je woont, je moet dus een eigen voordeur hebben.

Wanneer krijg je huurtoeslag?

Denk jij nu, ik kan ook wel eens recht hebben op huurtoeslag? Dan kun je zeker proberen om huurtoeslag aan te vragen. De uitbetaling van de huurtoeslag vindt dan altijd plaats rond de 20e van de maand en het bedrag verschilt per persoon door de omstandigheden. Krijg jij al huurtoeslag? Let dan goed op! Als je geen recht meer hebt op huurtoeslag moet je deze zelf stopzetten. Zo voorkom je dat je later de huurtoeslag moet terugbetalen. Ook is het belangrijk dat jij al jouw wijzigingen in bijvoorbeeld jouw inkomen doorgeeft aan de Belastingdienst.

Jan de Belastingman legt huurtoeslagen verder uit!

Zit jij nog steeds met vragen over jouw huurtoeslag of wil jij zeker weten dat je er recht op hebt? Dan kun je de hele dag terecht bij Jan de Belastingman. Hij zal al jouw vragen beantwoorden!

  

Kinderopvangtoeslag 

Hoe werkt kinderopvangtoeslag?

Heb jij kinderen die moeten worden opgevangen terwijl je aan het werk bent, een opleiding volgt of een traject naar werk volgt? Dan kun je recht hebben op kinderopvangtoeslag. Je wil natuurlijk dat jij goed jouw werk kan doen terwijl jouw kind zich vermaakt met andere kinderen. Om de kinderopvang te betalen kan het dan zijn dat je een maandelijkse bijdrage van de overheid ontvangt, ook wel kinderopvangtoeslag genoemd. Ook deze toeslag zou je zelf moeten aanvragen als je denkt dat je er recht op hebt.

Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

Naast de hierboven genoemde voorwaarden, is het ook belangrijk om te weten dat de kinderopvang goedgekeurd moet zijn en dat je nog steeds een eigen bijdrage betaalt. Jouw eigen bijdrage hangt af van het aantal uren dat jouw kind naar de opvang gaat, hoeveel de opvang hiervoor vraagt per uur, het belastbaar inkomen van de ouders en het aantal uren dat de ouder van het kind werkt met de kleinste baan. De kinderopvangtoeslag helpt jou om het overige deel te betalen. Jouw kind moet bij jou thuis wonen en nog niet naar de middelbare school gaan. Je ontvangt bovendien geen kinderopvangtoeslag als jouw kind wordt opgevangen door vrienden of familie. Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van de kosten voor de opvang en jouw inkomen. Het verschilt dus per persoon!

Wanneer krijg je kinderopvangtoeslag?

Net als de andere toeslagen, zijn de betaaldata van de kinderopvangtoeslag vaak rond de 20e van de maand. Let ook goed op bij de kinderopvangtoeslag dat jij zelf alles moet doorgeven als er zaken veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het veranderen van de opvanguren, omdat jouw kind minder naar de opvang moet. Deze veranderingen moet je zo snel mogelijk doorgeven, uiterlijk binnen 4 weken. Wil jij wijzigingen doorgeven? Dan moet je naar Mijn toeslagen of de app van Kinderopvangtoeslag downloaden. Dit is erg belangrijk want zo voorkom je dat je geld terug moet betalen. Ook is het goed om te weten dat jij zelf de kinderopvangtoeslag moet stopzetten als je er geen gebruik meer van maakt, ook dit scheelt jou een hele hoop geld.

Jan de Belastingman geeft antwoord op al jouw vragen over de kinderopvangtoeslag

Er hangen veel voorwaarden aan kinderopvangtoeslag en soms lijkt het allemaal erg ingewikkeld. Gelukkig kan Jan de Belastingman jou altijd helpen met al jouw vragen over de kinderopvangtoeslag. Twijfel dus niet en ga een gesprek aan met Jan de Belastingman.