Geen belasting betalen over je loon? Ruben Scherpenisse legt het uit!

Belastingvrij loon genieten? Ga naar een van de Golfstaten!

Geen belasting over je looninkomsten betalen lijkt te mooi om waar te zijn, maar het is weldegelijk mogelijk! Jan de Belastingman zoekt voor jou uit hoe jij dat voor elkaar kan krijgen.

Je moet er wat voor over hebben....

Allereerst moet je een baan vinden in een van de Golfstaten. Dit zijn Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het is ook handig als je een beetje van de zon houdt, want anders is het lastig vol te houden. Neem ook jouw golfclub mee, want het zijn niet voor niets de ‘Golfstaten’.

Enfin, hoe zit het nu precies met dat belastingvrije loon? De Staatssecretaris van Financiën heeft in een besluit uit 2017 goedgekeurd dat de zogeheten ‘vrijstellingsmethode’ wordt toegepast op looninkomsten uit de Golfstaten. Deze methode houdt in dat het loon dat toerekenbaar is aan werkzaamheden in de Golfstaten wordt vrijgesteld van Nederlandse inkomstenbelasting.

Waarom belastingvrij loon mogelijk?

Dan zul je misschien denken dat de Golfstaten zelf belasting heffen over het loon, maar dat is niet het geval. Deze staten heffen geen belasting over het loon. Dit was ook de reden voor de staatssecretaris om het besluit uit 2017 te publiceren. Volgens hem had deze non-heffing in de Golfstaten tot gevolg dat Nederlandse werknemers niet goed konden concurreren met Golfstatelijke werknemers, omdat de Nederlandse arbeidskrachten in Nederland ook inkomstenbelasting waren verschuldigd.  Dit was het geval omdat zij hun Golfstatelijke belasting, die nihil bedroeg, konden verrekenen met de Nederlandse inkomstenbelasting, hetgeen ertoe leidde dat de volle mep moest worden betaald in Nederland. Er viel immers niets te verrekenen.

Daarom heeft de staatssecretaris ingegrepen en is nu de situatie als volgt. De Golfstaten heffen geen belasting over het loon en Nederland stelt looninkomsten die toerekenbaar zijn aan de werkzaamheden in de ‘zandbak’ vrij.

Waar wacht je nog op!

Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het dus niet: belastingvrij loon genieten is mogelijk. Mocht je dit wat lijken dan zul je daarvoor wel een baan moeten vinden in een van de bovenstaande oliestaten. Jan de Belastingman heeft één tip: laat de vacatures voor de stadionbouw in Qatar links liggen.

Naar alle berichten