De geschiedenis van de Nederlandse belasting - deel I

De geschiedenis van belastingen

Wanneer er een blauwe envelop op de mat valt gaan er genoeg slechte gedachten door jouw hoofd. Je zou dan niet zo snel denken aan de lange geschiedenis van belastingen. Daar heb je waarschijnlijk dan ook heel weinig behoefte aan. Begrijpelijk! Maar Jan de Belastingman is dol op verhalen over belastingen, en vroeg zich af hoe de geschiedenis van belastingen eruitziet. Hij heeft verschillende tijden in het verleden onderzocht. Dus ben je alweer bijgekomen van die blauwe envelop? Ga dan lekker zitten en geniet van een magistraal stukje geschiedenisles over belastingen. Veel plezier!

Belasting in de middeleeuwen – jaar 800.

Het begon allemaal in de prachtige middeleeuwen. Nederland was toen onderdeel van het rijk van Karel de Grote. Dit rijk was opgedeeld in allemaal kleine stukjes land, die onder leiding stonden van graven en hertogen. Dit is nu nauwelijks meer voor te stellen! De onderdanen die op het land woonden van de graaf moesten belasting betalen aan de graaf, hij gaf het geld op zijn beurt weer door aan de koning. De hoeveelheid grond gaf meestal aan hoe rijk iemand was in die tijd en afhankelijk daarvan betaalde je dus belasting. En ken je die tolwegen in Frankrijk, waar je geld moet betalen om te kunnen rijden (en waar je vaak in lange files staat)? Rond het jaar 900 werd er ook al tol gevraagd door de graven. Handelaren die voeren over hun rivieren moesten geld betalen aan de graaf. 

De eerste steden die belasting betalen - jaar 1400.

Na de middeleeuwen begonnen mensen meer op elkaar te gaan wonen en groeiden er steden in Nederland. Dit was ook het moment dat er voor het eerst om accijns werd gevraagd. Even kort, wat zijn accijns ook alweer? Nou dat is een soort extra belasting die je betaalt over je biertje of voor een pakje sigaretten. De overheid ziet deze producten als dermate schadelijk dat er naast btw nog een extra belasting (accijns) wordt geheven. Deze accijnzen werden in de steden ook wel imposten genoemd. De inwoners moesten deze zogenaamde imposten betalen over middelen en goederen zoals vlees, graan, bier, zout en kolen. Dus je moest toen al iets extra neerleggen voor je biertje. Wat dat betreft is er weinig veranderd in de tijd 😉. De belasting die werd betaald in de steden ging naar machtige personen zoals graven, maar ook naar de aanleg van stadsmuren om de stad veilig te houden. 

Belastingen tijdens de tachtigjarige oorlog – jaar 1568.

Toen Nederland tijdens de tachtigjarige oorlog in strijd was met Spanje, speelde belasting een belangrijke rol voor de Spanjaarden. Alva, de veldheer van Spanje, onderdrukte Nederland in die tijd en voerde belasting in voor heel Nederland. Hij probeerde hierdoor de macht van de adel en grondbezitters af te pakken. Het Nederlandse volk was hier natuurlijk erg op tegen en kwamen, onder leiding van Willem van Oranje, in opstand. Uiteindelijk verliet Alva Nederland aan het eind van de 14e eeuw en keerde terug naar Spanje. Gelukkig komt hij niet, net als Sinterklaas, jaarlijks terug uit Spanje. Willem van Oranje kwam aan de macht en zo kwam er een einde aan de tachtigjarige oorlog. 

Nederland werd rijker en rijker – 17de eeuw.

Van het Spaanse succes naar het Nederlandse succes: de Gouden Eeuw. Nederland was erg rijk door de VOC en de WIC. Nederland had schepen over de hele wereld voeren om te handelen. Een gekke belasting die in die tijd werd ingevoerd was de haardstedenbelasting. Als je een schoorsteen of haardstede had moest je flink wat belasting betalen. Het hebben van een schoorsteen werd namelijk gezien als een luxe, dat alleen rijke mensen konden betalen. Deze belasting is pas in 1919 geschrapt omdat het toen niet meer werd gezien als een luxe. Dat werd dus wonen in kou! Behalve voor de rijkelui die woonde aan de grachten in Amsterdam, zij betaalden met gemak de belasting om het lekker warm te hebben. 

Jan de Belastingman komt bij je terug!

De geschiedenis van belasting is heel lang, dus de volgende keer meer informatie over belasting na de Gouden Eeuw. Vind je deze informatie stiekem wel een beetje leuk, maar vind je belasting zelf nog wel lastig? Ga dan naar de website van Jan de Belastingman! Hier vind je alle informatie over belastingen en kun je zelfs vragen stellen aan Jan de Belastingman door hem een berichtje te sturen. Nachtbraker of juist een vroege vogel? Geen probleem! Jan de Belastingman is 24 uur per dag beschikbaar om jou te helpen met jouw vragen. Volgende week komt Jan de Belastingman weer bij je terug met een vervolg van de geschiedenis van belastingen. Tot dan!

Naar alle berichten