De geschiedenis van de Nederlandse belasting - deel II

De geschiedenis van de Nederlandse belasting - deel II

In het vorige artikel over de geschiedenis van belastingen zocht Danique van der Molen namens Jan de Belastingman voor je uit hoe het zat met belastingen in Nederland in de vroege geschiedenis. Namen als Alva en Karel de Grote kwamen voorbij en stopte de vorige keer bij de Gouden Eeuw, de rijkste tijd van Nederland. Nu pakt hij de draad weer op! Lees en geniet! 

De invloed van de Fransen op de Nederlandse belasting – jaar 1795

We hebben de gouden tijd achter ons gelaten en komen aan in de zogenoemde Franse tijd. Toen de Fransen, onder leiding van Napoleon, Nederland binnenvielen in 1795 kwam er al gauw een einde aan het decentrale machtssysteem. Napoleon, die je kan kennen van zijn lengte of van die veel te zure snoepjes, bracht veel veranderingen in Nederland. Zo schakelde hij Alexander Gogel in om het eerste een nationaal belastingstelsel in te voeren, zodat er in het hele land dezelfde tarieven golden. Alles werd dus meer nationaal geregeld in plaats van regionaal, iets dat tot op de dag van vandaag nog van toepassing is. En daar bleef het niet bij, er werden opvallende andere belastingen ingevoerd door de Fransen: de Nederlanders moesten namelijk belasting betalen op rijpaarden en de hoeveelheid ramen en deuren van hun huis. (Wil je meer weten over gekke belastingen? Lees dan het eerdere artikel over de top 10 gekke belastingen van Jan de Belastingman (linkje)!) Maar wat ook opkwam was een vorm van bedrijfsbelasting, namelijk patentbelasting. Eigenaren van bedrijven moesten jaarlijks opnieuw een vergunning aanvragen en moesten dan meteen een centje neerleggen. 

Nederlandse belasting tijdens de industrialisatie – jaar 1850

Na de Franse tijd, gaan we het nu hebben over de industrialisatie. Waarschijnlijk ken je die beelden nog wel die je ooit hebt gezien op de basisschool, van die grote fabrieken met kinderen die helemaal vuil en broodje mager waren. Ten tijde van de industrialisatie, was er veel armoede, maar sommige Nederlanders werden ook erg rijk. Door de armoede werden verschillende accijnzen afgeschaft zoals die op brood en vlees. Op deze manier konden ook arme Nederlanders meer producten kopen, wat een klein lichtpuntje voor hen was. Er werd ook gewerkt aan de voorloper van de inkomstenbelasting van nu. Zo kwam er in 1892 vermogensbelasting, waardoor rijkere Nederlanders meer belasting gingen betalen dan de armere Nederlanders. Het belastingstelsel werd dus eerlijker. Een belangrijke stap al zeg ik het zelf! 

De belastingen in de twintigste eeuw – jaar 1900

Na de industrialisatie begon al snel de twintigste eeuw. In de twintigste eeuw werd voor het eerst de Miljoenennota aangeboden door de toenmalige Minister van Financiën. Er gaat nu vast en zeker een lichtje branden bij het woord Miljoenennota, wanneer hoor je dat woord vaker…. Denk aan de grote hoeden in alle kleuren/maten en de man die altijd op een veel te saaie manier “hoera, hoera, hoera” roept. Oftewel Prinsjesdag. Ander leuk feitje, er werd in Nederland voor het eerst gereden in gemotoriseerde voertuigen, waar vervolgens weer belasting op werd geheven. Daaropvolgend werd gelijk de wegenbelasting in 1926 geïntroduceerd, omdat er snelwegen moesten worden gebouwd. Ook werd inkomstenbelasting ingevoerd en de eerste blauwe envelop geïntroduceerd (was die maar nooit uitgevonden hoor ik je al denken 😉). Verder konden Nederlanders door middel van een aangiftebiljet belastingaangifte doen. Dus toen waren mensen daar ook al druk mee bezig. Belastingaangifte wordt vandaag de dag nog vaak lastig geacht en nog vaker helemaal niet leuk. Wil jij jouw belastingaangifte op een leukere manier doen? Ga dan naar de website van Jan de Belastingman, daar helpt onze digitale belastingadviseur je met jouw vragen over belastingen. Zo wordt belastingaangifte doen niet alleen makkelijker maar ook nog eens leuker! 

Nederlanders moesten zelfs meer belasting betalen tijdens de Tweede Wereldoorlog – jaar 1940.

Het tweede deel van de twintigste eeuw zit ons nog allemaal erg hoog. Tijdens de bezetting van de Duitsers op Nederland zijn veel belastingen door hen veranderd en verhoogd. De Duitsers wilden natuurlijk zo veel mogelijk geld ontvangen voor de oorlog die zij moesten voeren. Zij hebben ook nieuwe belastingen ingevoerd, zoals de vennootschapsbelasting en de loonbelasting. Dus terwijl de Nederlanders al erg te lijden hadden onder de Duitse bezetting, werd er ook nog eens meer geld van hen gevraagd. De verhoogde belasting die door de Duitsers waren ingevoerd bleven na de oorlog ook nog bestaan omdat Nederland helemaal opnieuw moest worden opgebouwd. En je raadt het al: dit kostte natuurlijk heel veel geld. Er zijn zelfs nog eenmalige vermogensheffingen doorgevoerd door de Nederlanders om zo veel mogelijk geld binnen te harken. Kortom dit was een tijd van verdriet en het kostte de Nederlanders ook nog eens heel veel geld. 

Nederlandse belastingen van toen naar nu – jaar 1980.

We zetten nu even een grote stap naar de jaren tachtig. Er werden toen nog steeds veel aanpassingen gedaan aan de belastingen. Hierdoor werd voor vragen de Belastingtelefoon ingesteld, men kon daar terecht als zij hulp nodig hadden met belastingzaken. Het was dus eigenlijk een voorloper op Jan de Belastingman, die nu zelfs 24/7 voor jou klaar staat! Wat een ontwikkeling van technologie heeft er ook plaats gevonden hè? Welke tegenwoordig ook nog erg worden gewaardeerd zijn de milieubelastingen. Dit gebeurde onder het motto van de vervuiler betaalt, de vervuiler moest dus belasting betalen over bijvoorbeeld afvalstoffen. En ook een niet onbelangrijke verandering: de euro werd ingevoerd. Dus als je jouw oma nog hoort over hoeveel gulden zij moest betalen voor appels, dan is dat niet zo gek, want het werd pas in 2002 echt afgeschaft. 

De belangrijkste ontwikkeling tot nu toe: Jan de Belastingman!

Nu je zo’n beetje de globale geschiedenis van belastingen wel weet, wordt het ook eens tijd voor jou om je te verdiepen in jouw belastingen. Weet jij eigenlijk wel hoe alles zit bij jou? Hiervoor hoef je gelukkig niet meer de Belastingtelefoon te bellen, maar kun je gemakkelijk en snel naar de website van Jan de Belastingman! Hier zul je antwoord vinden op al jouw vragen en kun je de meest gekke dingen te weten komen. Liever wat serieuzere hulp bij jouw belastingaangifte? Ook dan staat Jan de Belastingman voor jou klaar. Hij zal er alles aan doen zodat jij geen rooie cent laat liggen. En wil je nog meer leuke artikelen lezen over belasting? Volg Jan de Belastingman op Instagram en blijf op de hoogte

 

Naar alle berichten