Kinderbijslag 2023: Alles wat je moet weten

Kinderbijslag is een financiële bijdrage die de overheid uitkeert aan ouders om de kosten van de opvoeding van kinderen te ondersteunen. Elk jaar worden de bedragen voor kinderbijslag opnieuw vastgesteld. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over kinderbijslag in 2023.

Hoogte van de kinderbijslag in 2023

In 2023 worden de bedragen voor kinderbijslag opnieuw geïndexeerd. De exacte bedragen zijn nog niet bekend, maar naar verwachting zal de kinderbijslag in 2023 stijgen met 1,1% ten opzichte van 2022. Voor het eerste kind zal de kinderbijslag in 2023 naar verwachting €223,08 per kwartaal bedragen, voor het tweede kind €267,56 per kwartaal en voor het derde kind en volgende kinderen €320,41 per kwartaal.

Voorwaarden voor kinderbijslag

Om kinderbijslag te ontvangen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je in Nederland wonen of werken en moet je kind jonger zijn dan 18 jaar. Ook mag het kind niet zelfstandig wonen en moet het niet meer dan €1.305 netto per kwartaal verdienen. Daarnaast moet je als ouder of verzorger kinderbijslag aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Aanvragen van kinderbijslag

Je kunt kinderbijslag aanvragen bij de SVB via MijnSVB of telefonisch. Het is belangrijk om de aanvraag op tijd in te dienen, want de kinderbijslag wordt met terugwerkende kracht uitgekeerd vanaf de maand na de geboorte van je kind. Als je te laat bent met de aanvraag, loop je dus geld mis.

Wijzigingen doorgeven

Als er wijzigingen zijn in je persoonlijke situatie of in de situatie van je kind, zoals verandering van adres of school, dan is het belangrijk om deze wijzigingen door te geven aan de SVB. Zo voorkom je dat je te veel of te weinig kinderbijslag ontvangt.

Kinderbijslag en andere toeslagen

Naast kinderbijslag zijn er nog andere toeslagen waar je als ouder recht op kunt hebben, zoals kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Het is belangrijk om goed te kijken welke toeslagen voor jouw situatie van toepassing zijn en deze tijdig aan te vragen.

Naar alle berichten